Home   >>   Tourist Information   >>   Viktigste turistattraksjonene   >>   Nordlys
Melding
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

Nordlys
Brukervurdering: / 19
DårligBest 
onsdag 26. oktober 2011 08:01


Nordlys sonen er en sirkel rundt den magnetiske Nordpolen. Den delen av Nord-Norge nord for Vesterålen ligger i denne sonen, og som et resultat, er dette hvor du har best sjanse for å se nordlyset. Tromsø ligger midt i sentrum av nordlyssonen.

Det finnes andre steder på den nordlige halvkule ligger i denne sonen. Men bortsett fra Island, er de fleste av disse områdene tynt befolket eller ubebodd og for folk flest er vanskelig å få eller nesten utilgjengelige. Nordlyset er synlige på anledninger i sentrale og sørlige deler av Skandinavia, og også i deler av Sør-Canada og den amerikanske Midtvesten, men ikke på langt nær så ofte som vi opplever her. Nordlys er produsert av kollisjonen av ladede partikler fra Jordens magnetosfære, for det meste elektroner men også protoner og tyngre partikler, med atomer og molekyler av jordas øvre atmosfære (i høyder over 80 km (50 miles)). Partiklene har energier fra 1 til 100 keV. De stammer fra Solen og ankommer nærheten av Jorden i relativt lav-energi solvinden. Når fanget magnetfelt av solvinden er gunstig orientert (hovedsakelig sørover) den kobles med jordas magnetfelt, og solenergi partikler inn i magnetosfæren og er feid til magnetotail. Videre magnetisk reconnection akselererer partikler mot Jorden.

Når det stormer på sola er på sitt mest intense, nordlyset er synlig over sentrale og sørlige Europa og i deler av USA. Men dette er så sjelden at svært få mennesker som bor i disse regionene har sett nordlyset. I tidligere tider var utbrudd av nordlys sett på som advarsler om katastrofer eller andre ulykker.

En gammel skandinaviske navn på nordlyset oversettes som "sild flash". Man trodde at nordlyset var refleksjoner kastet av store svermer av sild på himmelen.

En annen skandinavisk kilde refererer til "brannene som omgir Nord-og Sør kanter av verden". Dette har vært foreslått som bevis på at den norrøne ventured så langt Antarktis, selv om dette er tilstrekkelig til å danne en konklusjon.

Det finske navnet for nordlys er revontulet, rev branner. Ifølge legenden bodde rev laget av ild i Lappland, og revontulet var gnister de whisked opp i atmosfæren med halene.

I estisk de kalles virmalised, åndevesener av høyere sfærer. I noen legender de får negative tegn i noen positive meldinger.

Samene mente at man bør være spesielt forsiktig og stille når observert av nordlyset (kalt guovssahasat i nordsamisk). Mocking nordlyset eller synge om dem ble antatt å være spesielt farlig og kan føre til at lysene å stige på spotter og drepe ham / henne.

The Algonquin trodde lysene å være deres forfedre danser rundt en seremoniell brann.

I latvisk folklore nordlys, er spesielt hvis røde og observert i vinter, antas å være kjempe sjeler av døde krigere, et varsel foretelling katastrofe (spesielt krig eller sult).

I russisk folklore aurora borealis var assosiert med brannen drage ("Ognenniy Zmey"), som kom til kvinner og forført dem i fravær av sine ektemenn.

I Skottland ble nordlyset kalt "the mirrie dansere" eller na gran-chlis. Det er mange gamle ord om dem, inkludert Scottish Gaelic ordspråket "Når mirrie dansere spille, de liker å drepe." Den lekenhet av mirrie danserne skulle ende sporadisk i en ganske alvorlig kamp, ​​og neste morgen når barna så flekker av rødt lav på steinene, sier de seg imellom at "mirrie dansere blødde hverandre i går kveld". Utseendet til disse lysene på himmelen ble ansett som et tegn på tilnærming av uoppgjorte vær.

Mange prospectors under Klondike Gold Rush trodde at nordlyset var refleksjon av moren Lode av alle gull.

Den inuittene i Alaska fortelle den tradisjonelle fortellingen om sine gamle forfedre som er sett i rippling bevegelser av nordlyset. De sier at "skygger" i displayet er slektninger og venner som har gått til himmelen og marsjerer langs eller dans å minne levende mennesker i deres nærvær. Når hundene bjeffe og hyle på lydene av aurora borealis, er det sagt at hundene gjenkjenne sine engangs følgesvenner i fargerike skjermen.

{Rokbox title = | hvordan aurora borealis (nordlys) jobber | album = | demo |} /images/stories/hvordan aurora borealis (nordlys) works.jpg {/ rokbox}

Hva er Nordlys
The Nordlys stammer fra når store mengder elektriske partikler (elektroner) med stor hastighet produksjon i mot jorda langs magnetfeltet og kolliderer med den høyeste air partikler. Luften lyser da opp ganske likt det som skjer i et lysstoffrør. Den resulterende farger gjenspeiler hvilke gasser vi finner der oppe, den mest vanlige gul-grønn farge kommer fra oksygen. Rød farge skyldes også oksygen med et bidrag fra nitrogen. Det fiolette vi ofte ser i nedkant av nordlyset skyldes nitrogen, som er mest blå farge. Den ladde partikler stammer fra solen, og det er "vær" forholdene på sola som bestemmer hvorvidt vi vil se nordlys. Partikler kan streame ut fra solen og noen blir fanget opp av jordas magnetfelt og finner veien inn i polarområdene. På veien, reiser de ut i nattsiden av Jorden og få ekstra energi - vi fremdeles mangler forståelse for hva som skjer der ute!

{Rokbox title = | nordlysovalen | album = | demo |}/images/stories/nordlys borealis ovalen.jpg {/ rokbox}

Hvor kan jeg se nordlyset
I motsetning til intuisjon, se nordlyset er ikke bare et spørsmål om overskriften "nord". The Lights vanligvis sirkel rundt jordkloden i en sirkulær eller elliptisk bandet sentrert på jordens Nord Magnetic Pole, som ikke på samme sted som Nord Geographic Pole, men snarere er forskjøvet i retning av Nord-Canada. Videre nordlys skjermer er ikke sterkest på Nord Magnetic Pole, bandet som har størst nordlys aktiviteten er vanligvis forskjøvet fra Magnetic Pole med 20 grader eller så. Dette innfall er faktisk ganske praktisk for potensielle aurora overvåkere. Det betyr at steder i nord-sentrale USA, for eksempel Minnesota og Nord Dakota, og også det sørlige Canada se nordlyset mye oftere enn de ville dersom Lights var sentrert på North geografiske polen. Alaska og Lappland (den nordlige delen av Finland, Norge og Sverige) faller også i regionen som har størst sannsynlighet, mens den langt nord territorium Sibir som savner ut på noen av de Lys (fordi den magnetiske polen er på flukt bort fra denne regionen ) tendens til å være mer utilgjengelig for den reisende. En kuriositet er at den nøyaktige plasseringen av Nord Magnetic Pole varierer fra år til år, noen ganger ved titalls miles. Polen har vært å flytte nordover for et par år nå som i 2006, det er nå nær Ellesmere Island i nesten ubebodd langt nord i Canada. Som en konsekvens, er fordelene ved å være på "rett side" av jorda ikke så uttalt som de var for noen år siden. Likevel, det er en liten nordamerikanske bias selv i dag i din sjanse til å se lysene. Dette sa den faktiske breddegradene the Lights variere betydelig. I tider med høy solaktivitet (mer om det senere), kan lysene bli sett i Nord-Amerika på breddegrader så lavt som 35 grader nord, noe som betyr at alle bortsett fra de sørligste delene av USA kan få et display. Forskyvningen av Pole holder solstormer i å dra nytte Europa like sterkt, men de fleste av landene i Nord-Europa vil få skjermer i perioder av solstormer.

Hvor ofte kan du se nordlys?
I Troms og Finnmark, kan vi se Nordlyset annenhver klar natt, om ikke enda oftere. Fra Sør-Norge, vil observasjoner være bare et par ganger i måneden, mens i Sentral-Europa knapt mer enn et par ganger i året og de har selv vært sett fra Middelhavet, men bare et par ganger hvert århundre. Nord for nordlyssonen, på Svalbard, nordlyset er et vanlig syn, selv om de ikke vises så ofte som i Nord-Norge.Nordlys